Sprehanje psa

sarin  

član od: 14.1.2009

sporočila: 114

tema odprta - 5. okt 2010 19:21 | ogledi: 4.588 | odgovori: 15

Lepo pozdravljeni!Imam vprašanje glede sprehajanje psa na povodcu.Srečujem pse brez kontrole in prosto po Prešernu.Ker imam psa manjše rasti se lahko kaj hitro zgodi,da pride do nesreče,saj so velike mrcine največkrat zelo napadalne in alergične,če grem mimo njihovega dvorišča.Pridrvijo na cesto,renčijo tako,da se največkrat ustavim in odločno zavpijem "stran!"To moram večkrat ponoviti.Tak sprehod,ki traja uro,je zelo utrujajoč,saj sem neprestano v elementu,nesproščena in gledam pri vsaki hiši kje bo kakšen prinorel.Zadnji sprehod se je končal tako,da so me prišli iskat z avtom,ker si enostavno nisem upala naprej,pes je namreč renčal in se postavljal na zadnje noge in deloval zelo napadalno.Gospo sem opozorila,da bom v prihodnje poklicala policijo in mi je zatrjevala,da je pes res prijazen,saj ga bojda otroci celo jahajo....

Naslednjič je bilo enako,pes na dvoriču,ki sicer tokrat ni pridrvel na cesto je pa lajal z dvorišča in renčal(zoprn občutek)Klicati policijo pri vsaki hiši,kjer pridrvi pes,ki ni pod nadzorom?Dokler ne bo kaj hujšega,sem prepričana,da tudi policija ne bo ukrepala.Imam sicer solzilec namenjem temu in mi ga za enkrat še ni bilo treba uporabiti in upam,da tako ostane.Vem,da se pri psu vse lahko zgodi v sekundi in bom težko reševala v tistem trenutku svojega psa,morda celo sebe.Kako se vi obnašate v takih situacijah in kako odreagirate?

Da bi zamenjala sprehajalno pot,je nemogoče,ker moram v vsakem primeru,čez nekaj vasi pa tudi neumno se mi zdi,da bi iskala drugo pot.

Hvala za nasvete in lep večer še naprej!

sarin

sarin  

član od: 14.1.2009

sporočila: 114

5. okt 2010 19:53

Razumem vse Multivitamin,ograje nekje ni in pes prileti.Da bi pa zamenjala pot za travnik....Tudi meni paše malo rekreacije,hitre hoje Mislim,da je neumno se nekam peljati in trošiti bencin,da bom psa lahko v miru peljala na sprehod in nekaj naredila tudi za sebe. Svojega imam na povodcu in tudi kakce poberem za njim.Mislim,da sem dovolj odgovorna,čudim se,da ljudje na vaseh še vedno niso toliko na jasnem,da poskrbijo za svojega psa tako kot je treba.Najlažje ga je imeti nekje na prostem in biti prepričan,da je zelo prijazen.... sarin

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

5. okt 2010 21:08

Žal nimaš veliko možnosti. Priporočam ti , da vtakneš v žep dozo laka za lase in vsakega takega psa brez nadaljnjega direktno posprejaš v glavo.   Lak ni nevaren, ta sistem je javno priporočil veterinar g. Vidic. V večini primerov deluje - preizkušeno.  Seveda bo sem in tja priletel za psom še lastnik in te nadrl, njega pa žal ne smeš pošpricat.

Cila

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

6. okt 2010 8:08

Sarin,žal se je meni že zgodilo,da je odvezana rotvajlerka priletela ,ampak dobesedno tako hitro,da svojo psičko nisem uspela niti prijeti.

Po zraku jo je metala kot tenis  žogico.Ko je končno pritekla lastnica psa je bilo že kar hudo.

Veterinar je imel kar veliko dela in naša psička kakšno leto sploh ni hotela na sprehod.Dobesedno smo jo prestavili iz hiše na vrt.

Epilog;veterinarja je plačala soseda,...

In v korist mirnih medsosedskih odnosov nisem dalje ukrepala.

anaeva

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

6. okt 2010 8:46

Jaz sem zadnjega, ki je bil samo "preveč zagret osvajalec" in nas je vztrajno zasledoval in naskakoval mojo psico, napokala v avto in odpeljala v zavetišče. Sledil nam je namreč več kot 8 km čisto do doma. Pa naj ti strašno odgovorni skrbniki plačajo stroške zavetišču in še kazen, ker je bil pes nepripet.

Na sprehodih  se sicer skušam požvižgat na pse, ki za ograjo grozijo in se zaganjajo. Če pa kak spuščen pridrvi do nas, bom pa definitivno huda. Doslej se nam je samo enkrat zgodilo, da je agresivna psica, ki se je lastnici iztrgala s povodca, napadla mojo psico. Sem se drla, brcala v psico, dokler ni spustila. Žal je ženska pograbila psico in izginila v tisti minuti, ko sem jaz mojo pregledovala, če ima kje kako resno poškodbo. Ampak od tedaj imam na vsakem sprehodu s sabo gsm in me ne zanima, čigav je pes in kake je imel namene, če se nam kaj takega ponovi, bom klicala policijo. K*** pa dobri odnosi, ljudje naj se naučijo prevzemati odgovornost za svoje cucke.

tjas

majdka13  

član od: 2.3.2007

sporočila: 30

6. okt 2010 9:14

Poskušaj se spoprijateljiti s takimi psi, prijazno ga nagovori, imej kak priboljšek v žepu, naj vaju sprejme kot prijatelja, naj se psa ovohata. Saj ponavadi res niso napadalni ampak izkazujejo svojo moč na svojem teritoriju.

majdka13

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

6. okt 2010 9:46

Majdka13, skoraj ni šans za to.  Vsak takle napad je tako stresen, da takrat misliš samo na to, kako boš obvaroval svojega psa. In tudi, če je pes prijazen do tebe, ne pomeni, da bo ravno tako do tvojega psa. Spoznavanje med psi pa pride v poštev le, če sta prisotna oba lastnika in da oba lastnika svoja psa tudi obvladata.

Na sprehodim velikokrat srečujem tečno psico, ki se zaganja v  vsakega psa in sem in tja v kakega človeka. Nekaj jih je že ogrizla , vendar je še vedno "prijazna" in nikoli privezana, če jo sprehaja lastnica (mož je bolj previden).  Našemu kraševcu je šla tako na živce, da se je na poti enostavno obrnil, če je zavohal, da je ona pred njim ali mu prihaja naproti. Ko pa le ni dala miru, ji je enkrat, po več letih srečevanja, pokazal zobe in jo pocukal za dlake, od takrat je mir, ker se mu lepo izogne. Ampak naš kuža je "hud" (mimogrede: na sprehodu je vedno na povodcu), njihova pa "prijazna".  Znankin mali kuža ima pa zaradi "spoznavanja" s to psico trajne poškodbe na hrbtenici.

Cila

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

6. okt 2010 10:51

Majdka13,kot je napisala Cila.

To se zgodi tako hitro,da nimaš šans,da se kaj pogovarjaš,daješ priboljške ali kaj drugega.

 

anaeva

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

6. okt 2010 11:55

Vidite, jaz pa kot lastnik 60-kilogramske psice imam ravno nasprotne težave. Težava je v tem, da na javnih poteh, kjer se srečuje več sprehajalcev psov, nekateri nimajo svojih psov na povodcih, kot zahteva predpis oz. uredba. To so predvsem lastniki manjših, prijaznih psičkov, ki morda res nikogar ne motijo, če so spuščeni. Ampak ko se kakšen takšen pritepe za rep moje psice, ta znori, čeprav prej mirno hodi ob nogi. Odkar jo je pred leti nenadoma od zadaj popadel nemški ovčar, ne prenese drugega psa za sabo. Ali ji gre zameriti? Braniti se pred psom za seboj ji je prišlo v podzavest. Ko se nenadoma obrne in skoči, je 60-kilogramsko gmoto težko zadržati na povodcu. Ker sem še pri močeh, mi to uspeva, žena pa je že dvakrat padla, se tudi poškodovala. Višek arogance lastnikov teh prijaznih kužkov je v izjavah, kot so: "Zakaj pa imate tako napadalnega psa?", "Pa saj ji naš kuža ni nič hotel!" Ne razumejo pasje psihe, kršijo zakon in na koncu se niti ne opravičijo niti se ne počutijo krive za incident. Njihov kuža se pač lahko sprehaja povsod, povoha vse, tudi rit moje psice. Ker je pač majhen, nenevaren in prijazen. Toliko v premislek vsem lastnikom prijaznih kužkov. Niso vsi psi prijazni v vseh situacijah. Poskrbimo vsak za svojega, pa bo. LP Boris booris

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

6. okt 2010 12:30

Boris, take spomni na 11.člen zakona o zaščiti živali - Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. In zakon nič ne piše, da če so majhni in luškani, so pa lahko odvezani. Policaji in mestni redarji sicer kazni ne pišejo glih samoiniciativno, ampak če se kdo zbuni, pa jo.

tjas

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

6. okt 2010 16:17

naš pekinezer je vedno na povodcu, saj ne da bi grizel, ampak če naš zagleda kakšno fajn punco, čist zgubi glavo..in takrat noben priboljšek in klic ne pomaga, pa še blizu ceste smo. Je bilo že prav napeto, ko smo leteli čez cesto, ni bilo časa gledat ne levo ne desno, bolje, da ne pomislim na posledice če... anitram1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti